Concentratieproblemen

00000021Concentratie betekent samentrekking van de aandacht op één punt.  Aandacht betekent oplettendheid, opmerk-zaamheid en belangstelling. Bij concentratiestoornissen zijn er problemen met het richten van de aandacht. De aandacht wisselt dan van diffuus tot geconcentreerd. Concentratiestoornissen behoren tot de meest opvallen-de symptomen van ADHD en ADD. Iedereen heeft wel eens concentratiestoornissen. Wanneer de concentratie het echter voortdurend laat afweten en werk en privé bemoeilijkt, zijn er concentratiestoornissen. De oorzaken van concentratiestoornissen kunnen sterk uiteenlopen. De meest voorkomende oorzaken van concentratiestoornissen zijn:

  • Overmatig,onnodig en/of langdurig medicijngebruik
  • Drugsverslaving
  • Alcoholisme
  • Hersenbeschadiging (genetisch of later verworven, bijvoorbeeld door trauma)
  • Virusstoornissen (stoornissen in het zien)
  • ADHD en ADD
  • ME (zie Chronisch Vermoeidheidssyndroom)
  • Overspannenheid
  • Oververmoeidheid
  • (manische) Depressiviteit

Concentratiestoornissen kunnen dus uiteenlopende achtergronden hebben. Wie moe is  na zware inspanning, kan last krijgen van concentratiestoornissen. Dit soort tijdelijke concentratiestoornissen gaat meestal vanzelf over. Ook bij depressiviteit, met name manische depressiviteit, komen concentratiestoornissen veel voor.

De behandeling hangt af van de achtergrond van de klachten. Het kan zijn dat er een duidelijke aanleiding is. Bijvoorbeeld een gebeurtenis in uw leven die heel veel indruk maakt/heeft gemaakt. Dat kan zowel een plezierige als traumatische gebeurtenis zijn.   Ook medicijngebruik en/of vaccinaties kunnen het startpunt van concentratieproblemen zijn. Soms is het minder goed aan te wijzen wanneer de klachten zijn begonnen: ze zijn langzaam maar zeker ontstaan. Het kan zijn dat er in de familie meer mensen zijn met soortgelijke problemen. Dan speelt erfelijkheid een rol. Het kan ook een constitutionele oorzaak hebben: het is de aard van het beestje.00000019

Wat kan klassieke homeopathie voor u betekenen?                                                    Klassieke homeopathie is een individuele geneeswijze en kan er voor zorgen dat er recht gedaan wordt aan het unieke van het kind. Een homeopathische behandeling kan veel concentratieproblemen bij een kind aanzienlijk verminderen. Het homeopathische geneesmiddel geeft een impuls aan het zelfgenezende vermogen van het lichaam waardoor het genezingsproces op gang wordt gebracht en u op zowel mentaal, emotioneel en fysiek gebied meer in balans kunt komen.