Eczeem/allergie/hooikoorts

pulsatillaConstitutioneel eczeem is een jeukende  huiduitslag met verschijnselen als roodheid, zwelling, schilfers, puistjes,  blaasjes, kloofjes of korstjes. Kinderen jonger dan twee jaar krijgen het  eczeem vooral in het gezicht (behalve rond de neus en mond) en op het behaarde  hoofd. Dit wordt ook wel ‘dauwworm’ genoemd. Ook op de ellebogen, de knieën en  het bovenlichaam kan het eczeem voorkomen. Vanaf het derde levensjaar zit het eczeem vooral in de elleboog- en knieholten en op de polsen en de enkels.

Men spreekt van allergie als bepaalde prikkels een sterke  afweerreactie van het lichaam oproepen. Wanneer het lichaam met stoffen (prikkels)  in aanraking komt die het als schadelijk herkent, gaat het antistoffen maken. Bij een volgend contact proberen de antistoffen de prikkel onschadelijk te maken. Dit noemt men een afweerreactie.    Dat is normaal. Als u allergisch bent, ontstaat er een afweerreactie tegen prikkels waar andere mensen gewoonlijk niet op reageren. De afweerreactie is versterkt en dat veroorzaakt uw klachten. De allergie kan zich op verschillende manieren uiten.  Voorbeelden zijn jeuk, vlekjes, gezwollen oogleden, tranende ogen, een  loopneus, niezen en benauwdheid.
images (34)Iemand met hooikoorts is overgevoelig voor bepaalde  soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Stuifmeelkorrels worden ook  wel pollen genoemd. Zodra de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp van iemand met  hooikoorts in aanraking komen met het stuifmeel, raken de slijmvliezen  geprikkeld. Dat kan veel klachten geven. De neus kan jeuken, waardoor u veel  niest. U kunt ook last hebben van een verstopte neus of een ‘loopneus’.  Uw ogen  kunnen jeuken, tranen of branderig aanvoelen. Uw keel kan droog en branderig  zijn, waarbij u moet hoesten. Soms is er een kriebelhoest. Sommige mensen  hebben een vol gevoel in hun hoofd. Ook een koortsig en moe gevoel kan het  gevolg zijn.

Wat kan klassieke homeopathie voor u doen?

De homeopathische behandeling heeft tot doel het zelfgenezend vermogen van het lichaam te verbeteren. De juiste keuze van een homeopathisch geneesmiddel is vaak moeilijk. Het moet niet alleen passen bij de karakteristieke kenmerken van het eczeem, allergie of hooikoorts maar ook bij de persoon. De beste resultaten worden bereikt met de behandeling met een constitutiemiddel, een homeopathisch geneesmiddel dat overeenkomt bij het totaalbeeld van uw mentaal, fysiek en emotionele gesteldheid.