Menstruatieklachten

images (48)Hormonen in uw bloed zorgen ervoor dat er iedere maand een eicel tot rijping komt.

Het baarmoederslijmvlies wordt dikker zodat een bevruchte eicel zich kan innestelen. Als de eicel niet wordt bevrucht, ontstaat er een bloeding waarbij eicel en slijmvlies worden afgestoten. We noemen dit de ‘menstruatie’, ook wel ‘ongesteldheid’ of ‘periode’.  De menstruatie komt (om de 21 tot 35 dagen). De hoeveelheid en de duur van het bloedverlies (2 tot 8 dagen) zijn bij iedere vrouw verschillend. Het patroon van uw menstruaties kan gedurende uw leven veranderen. Bij onregelmatig bloedverlies is niet meer duidelijk wanneer de menstruatie begint en wanneer ze eindigt.

Soms zijn de menstruaties niet alleen onregelmatig maar komt er ook veel meer bloed bij dan dat u gewend bent. Vaak wordt er geen oorzaak gevonden. Waarschijnlijk werken de hormonen oestrogeen en progestageen dan minder regelmatig. Dit komt voor in perioden van hormonale veranderingen zoals in de puberteit en rond de overgang. Maar ook in de jaren daartussen komen hormonale schommelingen voor. Deze kunnen geen kwaad en gaan vaak vanzelf over.                                                   images (49)

Soms zijn er wel oorzaken aan te wijzen: Onregelmatig bloedverlies kan een bijwerking zijn van medicijnen. Bijvoorbeeld medicijnen (zoals ‘de pil’) waarin oestrogeen of progestageen zit. Ook corticosteroïden-injecties of -tabletten (prednison) kunnen soms onregelmatige menstruaties geven. Ook een koperhoudend of hormoon afgevend spiraaltje kan met name in de eerste maanden onregelmatig bloedverlies geven. Als u het spiraaltje al een tijdje zonder problemen gebruikt, dan is het onwaarschijnlijk dat u hierdoor ineens onregelmatig bloedverlies krijgt. Onregelmatig bloedverlies kan ook een teken zijn van een dreigende miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Soms heeft het bloedverlies een andere oorzaak, zoals een ontsteking van de baarmoedermond (bijvoorbeeld door een chlamydia-infectie). Een afwijking aan de baarmoedermond; bijvoorbeeld een slijmvliesbobbeltje (poliep); of afwijkende cellen die op een voorstadium van baarmoederhalskanker kunnen wijzen. Die cellen kunnen met een uitstrijkje van de baarmoedermond worden onderzocht.

Wat kan klassieke homeopathie voor u betekenen?

Een klassiek homeopaat zoekt niet alleen naar een middel tegen menstruatieklachten maar naar een middel dat past bij de vrouw die onder andere last heeft van menstruatie-klachten.
De homeopathische behandeling is gericht op het genezen, optimaliseren, verbeteren, weerbaarder maken, enzovoorts, van de hele persoon in al zijn facetten. Daardoor zal men beter bestand worden tegen ziekten, klachten en invloeden van buitenaf.