De overgang is de periode rond de menopauze (de laatste menstruatie), waarbij de vrouw ophoudt met menstrueren en er zich allerlei hormonale veranderingen voltrekken. De overgang is een periode in het leven van de vrouw en wordt wel een levensfase genoemd zoals ook de puberteit een levensfase is. Het markeert het einde van de vruchtbaarheidsperiode, waarna er een overgang is naar de periode dat het krijgen van kinderen onmogelijk is.
De overgang duurt een aantal jaren en is niet een plotseling moment. Gemiddeld is het rond het 50e jaar, maar bij sommige vrouwen begint het al bij het 40e en bij anderen een aantal jaren na het 50e jaar. Evenals het moment waarop de overgang begint verschillend is, is ook de duur van de overgang met de klachten die daar bij horen verschillend. Het kan korter zijn dan 2 jaar, maar soms ook langer dan 5 jaar.
Andere overgangsklachten zijn: veranderingen in het menstruatie patroon waarbij er nogal eens meer dan normaal bloedverlies is en er langere tussenpozen tussen twee menstruaties zijn, opvliegingen die al kunnen optreden terwijl er nog menstruaties zijn; de hormoonspiegel kan soms erg laag zijn, dus klachten en daarna weer normaal en geen klachten. Nachtelijke transpiratie aanvallen (drijfnat van het zweten), waardoor vrouwen vaak ’s nachts wakker worden en dus te weinig en ook nog slecht slapen en zich overdag lamlendig en moe voelen. Last van prikkelbaarheid en stemmings- wisselingen. De huid van de schede wordt dunner en is ook
minder vochtig dan voor de overgang. Pijn bij het vrijen doordat de huid van de schede gevoeliger en droger is geworden, verminderde zin in vrijen, libido verlies. Onwillekeurig urine verlies, droge lichaamshuid, gewrichtsklachten, botverlies (osteoporose) doordat er minder nieuwe aanmaak van bot is dan de hoeveelheid bot dat verdwijnt door afbraak. De botten worden dan poreuzer en er kan bij een val of iets dergelijks gemakkelijker een botbreuk optreden, wat versterkte haargroei in het gezicht.
Wat kan klassieke homeopathie voor u doen?
De overgang is goed homeopathisch te begeleiden. Hoewel het een natuurlijk proces is, kan een vrouw hier veel last van hebben (opvliegers, zweetbuien, menstruatieklachten, emotionele klachten, vermoeidheid, last van andere lichamelijke klachten). Klassieke homeopathie kan deze fase meer vloeiend en rustiger laten verlopen. De beste resultaten worden bereikt wanneer er een zorgvuldig uitgekozen homeopathisch geneesmiddel wordt voorgeschreven dat precies past bij de individuele klachten en eigenschappen van u als vrouw waardoor de kwaliteit van de overgangsjaren bij de vrouw enorm worden verhoogd.